Ben je bezig met je theorie- of praktijkexamen, maar ben je bang dat je het niet gaat halen? Heb je hierdoor slapeloze nachten? In deze blog geven wij jou tips om jouw faalangst voor deze examens te overwinnen.

Tip 1. Wees eerlijk

De allerbelangrijkste tip die we jou kunnen geven is om eerlijk te zijn. Geef gelijk aan bij jouw rijschool dat je faalangst hebt. Jouw rijinstructeur zal hier altijd rekening mee houden. Hij of zij wil natuurlijk ook dat jij kan slagen, en kunnen jou door hun ervaring helpen.

Tip 2. Kies het faalangst examen

Je kunt voor zowel het theorie- als het praktijkexamen kiezen om een speciaal faalangst examen af te leggen. Bij het theorie-examen heb je twee keuzes, je kan een examen met extra tijd aanvragen, of een begeleid examen. Bij een begeleid examen betekent dit dat je alleen in een ruimte zit, samen met een begeleider van het CBR. De begeleider leest alle theorievragen voor, waarna jij deze moet beantwoorden. De medewerker van het CBR zal geen extra uitleg bij de vragen geven. Het gaat er puur om dat je rustig de tijd hebt en geen afleiding ervaart. Je kan dit faalangst theorie-examen alleen afleggen met een verklaring van een specialist, of nadat je al een examen met extra tijd hebt gemaakt.

Voor het praktijkexamen kan je ook een faalangst examen aanvragen. Dit examen duurt een uur en 20 minuten. Hiervan is 35 minuten net als een ander examen voor de rit. De rest van de tijd mag je gebruiken om tussendoor pauzes te nemen als dit nodig is. Zo ervaar je minder stress en heb je meer rust tijdens het examen. Het faalangst examen is wel duurder, houd hier rekening mee!

Tip 3. Verminder de kans op stress

Door goed te slapen en voldoende rust te nemen, kan je de kans op stress verminderen. Dit is niet alleen nodig voor het Theorie examen of het afrijden, maar ook voor elke (rij)les tussentijds. Het is ook aan te raden om je rijschool je vanaf huis op te laten halen. Als je bijvoorbeeld bij school afspreekt, kan je dit als stress ervaren, omdat er dan mensen toe kunnen kijken.

Tip 4. Blijf realistisch

Je wilt natuurlijk altijd zo goed mogelijk presteren, maar onthoud goed dat het normaal is om fouten te maken. Het theorie-examen wordt zelden foutloos gemaakt, en ook tijdens het praktijkexamen maken leerlingen de nodige fouten. Het is ook geen ramp om een examen over te moeten doen, dit is alleen maar leerzaam.

Tip 5. Leer van je fouten

Noteer tijdens het maken van oefenexamens de onderwerpen waar je moeite mee hebt. Maak je veel fouten op een bepaald gebied? Door je fouten te noteren kun je hier extra aandacht aan besteden. Als je de stof goed kent ben je extra zelfverzekerd tijdens het examen. Als jouw rijinstructeur voor het examen aangeeft wat jouw zwakke punten zijn, dan kan je hier nog extra op letten en mee door oefenen. Blijf vooral goed in contact met jouw rijschool, en wees niet bang om veel vragen te stellen!